Câți români vor avea facturi mai mici la energie, de fapt: s-a dat legea pentru compensările la gaz și curent

de: Alexandru Puiu
28 10. 2021

După câteva luni de zvonuri și proiecte legate de compensarea facturilor explodate la energie electrică și gaze naturale, s-a dat în sfârșit o lege în acest sens. După cum era de așteptat, nu va face viața semnificativ mai ușoară pentru toți românii.

Ca de obicei, la scurt timp după ce s-a dat legea compensării energetice pentru facturile românilor, a urmat o serie stufoasă de explicații, care mai de care mai complexe. Din nou, comunicarea autorităților române nu a fost cea mai constructivă, iar oamenii obișnuiți nu au înțeles foarte clar dacă vor ajunge să-și mai permite accesul la gaz și curent în această iarnă. Din fericire, ministrul Energiei a venit cu niște lămuriri suplimentare.

Ce se întâmplă cu facturile românilor, în această iarnă

Conform calculelor făcute de oficialii din Ministerul Energiei, aproximativ 15 milioane de români vor ajunge să aibă un beneficiu după legea care s-a votat ieri.

„Avem astăzi la votat o lege care practic protejează consumatorii casnici, le oferă celor care au un consum până în 300 de kW lunar sau 200 de metri cubi lunar o protecţie în aşa fel încât, pe lângă plafonare, să nu plătească mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Toţi clienţii casnici, indiferent dacă au consum mediu sau nu, au plafonare asigurată, atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, iar protecţia o primeşte peste 70% din populaţia României, pentru că pe cifre reale de consum vorbim de aproape 15 milioane de români care vor plăti acelaşi preţ ca anul trecut.

De asemenea, am adus îmbunătăţiri şi este o schemă de ajutor pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru microîntreprinderi, pentru profesii liberale, întreprinderi familiale. Acestea vor plăti doar preţul energiei, toate taxele, tarifele reglementate, nereglementate sunt scoase şi vor fi suportate de la bugetul de stat, în aşa fel încât întreprinderi mici şi mijlocii româneşti şi mediul economic să poată să fie competitive şi să nu îşi piardă competitivitate”, a afirmat Popescu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea proiectului pentru aprobarea OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie.

În același efort legislativ au fost incluse și câteva puncte referitoare la plafonarea prețurilor plătite de spitale, unități de învățământ și CET-uri. „Este o lege bună care ajută pe toţi românii, companiile, CET-urile, spitalele, şcolile, unităţile de cult, plafonează preţul şi nu lasă românii în această iarnă pradă fluctuaţiilor de preţ. Guvernul susţine aceste modificări. Sigur putem vorbi şi de perfectarea sau de îmbunătăţirea acestei legi”, a adăugat Popescu.